Site Loader
Θεσσαλονίκη Κέντρο & Εύοσμο
0
stress

Το άγχος είναι ένα φυσικό συναίσθημα, το νιώθουμε όταν δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις και γεγονότα. Ωστόσο, το άγχος μπορεί να γίνει χρόνια πάθηση εάν ένα άτομο δεν λάβει μέτρα για να το διαχειριστεί.

Αυτές οι απαιτήσεις μπορεί να προέρχονται από την εργασία, τις σχέσεις, τις οικονομικές πιέσεις αλλά και οτιδήποτε θέτει μια πραγματική ή αντιληπτή πρόκληση ή απειλή για την ευημερία ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει άγχος. Το άγχος μπορεί να είναι κίνητρο και μπορεί ακόμη και να είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Ο μηχανισμός μάχης ή “πτήσης” του σώματος λέει σε ένα άτομο πότε και πώς να ανταποκριθεί στον κίνδυνο. Ωστόσο, όταν το σώμα ενεργοποιείται πολύ εύκολα ή υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για στρες ταυτόχρονα, μπορεί να υπονομεύσει την ψυχική και σωματική υγεία ενός ατόμου και να γίνει επιβλαβές.

Τι είναι το στρες;

Ένα άτομο με στρες μπορεί να εμφανίσει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το άγχος είναι η φυσική άμυνα του σώματος έναντι των κινδύνων. Αναγκάζει το σώμα να πλημμυρίσει με ορμόνες που προετοιμάζουν τα συστήματά του για να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Οι άνθρωποι συνήθως αναφέρονται σε αυτό ως μηχανισμός μάχης.

Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια πρόκληση ή απειλή, έχουν εν μέρει φυσική απάντηση. Το σώμα ενεργοποιεί πόρους που βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση ή να φτάσουν στην ασφάλεια το συντομότερο δυνατό.

Ο οργανισμός παράγει μεγαλύτερες ποσότητες χημικών κορτιζόλης, επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης. Αυτά προκαλούν τις ακόλουθες φυσικές αντιδράσεις:

  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • αυξημένη μυϊκή ετοιμότητα
  • ιδρώτα

Αυτοί οι παράγοντες βελτιώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να ανταποκρίνεται σε μια δυνητικά επικίνδυνη ή δύσκολη κατάσταση. Η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη προκαλούν επίσης ταχύτερο καρδιακό ρυθμό.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν αυτήν την αντίδραση ονομάζονται στρες. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται οι θόρυβοι, η επιθετική συμπεριφορά, το αυτοκίνητο με ταχύτητα, οι τρομακτικές στιγμές σε ταινίες ή ακόμη και το πρώτο ραντεβού. Τα συναισθήματα του στρες τείνουν να αυξάνονται σε συνδυασμό με τον αριθμό των στρες. 

stress_2

Το άγχος επιβραδύνει κάποιες φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες, όπως αυτές που εκτελούν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα μπορεί στη συνέχεια να συγκεντρώσει τους πόρους του στην αναπνοή, τη ροή του αίματος, την εγρήγορση και την προετοιμασία των μυών για ξαφνική χρήση. Το σώμα αλλάζει με τους ακόλουθους τρόπους κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης στο άγχος:

  • αρτηριακή πίεση και αύξηση σφυγμού
  • η αναπνοή επιταχύνεται
  • το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται
  • μειώνεται η ανοσολογική δραστηριότητα
  • οι μύες γίνονται πιο τεταμένοι
  • Η υπνηλία μειώνεται λόγω αυξημένης εγρήγορσης

Το πώς αντιδρά ένα άτομο σε μια δύσκολη κατάσταση θα καθορίσει τις επιπτώσεις του άγχους στη συνολική υγεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αρκετό στρες στη σειρά ή ταυτόχρονα χωρίς αυτό να οδηγήσει σε σοβαρή αντίδραση. Άλλοι μπορεί να έχουν ισχυρότερη ανταπόκριση στο στρες. Ένα άτομο που αισθάνεται σαν να μην έχει αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσει πιθανότατα θα έχει μια ισχυρότερη αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Το στρες επηρεάζει τα άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένες εμπειρίες που οι άνθρωποι θεωρούν γενικά θετικές μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος, όπως να έχουν μωρό, να κάνουν διακοπές, να μετακινούνται σε ένα καλύτερο σπίτι και να προωθούνται στην εργασία. Ο λόγος για αυτό είναι ότι συνήθως περιλαμβάνουν μια σημαντική αλλαγή, επιπλέον προσπάθεια, νέες ευθύνες και ανάγκη προσαρμογής. Επίσης, συχνά απαιτούν από ένα άτομο να κάνει βήματα στο άγνωστο. Ένα άτομο μπορεί να προσβλέπει σε αυξημένο μισθό μετά από μια προσφορά, για παράδειγμα, αλλά αναρωτιέται αν μπορεί να αναλάβει τις επιπλέον ευθύνες.

Μια επίμονα αρνητική απάντηση στις προκλήσεις μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευτυχία. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση μελετών για το 2018 διαπίστωσε συσχετισμούς μεταξύ εργασιακού άγχους και στεφανιαίας νόσου. Παρ ‘όλα αυτά, οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων το στρες προκαλεί στεφανιαία νόσο.

Άλλη βιβλιογραφία έχει δείξει ότι τα άτομα που θεωρούν ότι το άγχος έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία τους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο από εκείνους που δεν το κάνουν. Ωστόσο, το να είστε πιο προσεκτικοί στις επιπτώσεις του στρες μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να το διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσει καλύτερα.

Post Author: Melispa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *